به مناسبت روز ماما؛
ماما بهترین همراه برای مادر باردار
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی چهارمحال و بختیاری، شغل مامایی نیز همانند سایر مشاغل دغدغههای بسیاری را برای فعالان این حوزه تاثیرگذار دارد، اما کمتر دیدهایم که مشکلات این قشر و اهمیت حیطه فعالیت آنها در رسانهها مطرح شود، ماما میتواند اقداماتی مانند مراقبت پیش و پس از بارداری، انجام زایمان ایمن، مراقبت پس از زایمان، آموزش سلامت خانواده، سلامت جنسی، باروری و ... را برای بانوان انجام دهد.
یکی از راهکارهای ترغیب و ترویج مادران باردار به زایمان طبیعی، تقویت جایگاه ماما در فرآیند گذراندن دوره بارداری است تا با دریافت مشاوره علاوه بر طی کردن بارداری کم خطر یا بیخطر، یک زایمان ایمن نیز داشته باشند.
بزرگداشت روز ماما یک فرصت مغتنم است تا جایگاه شغلی این قشر بهخوبی در جامعه تبیین شود، پای صحبتهای دو ماما در چهارمحال و بختیاری نشستیم، صحبتهای این دو ماما برای بسیاری از بانوان میتواند مفید باشد.
توصیههای یک ماما به مادران باردار
مهرناز قادری- یک ماما در گفتوگو با ایسنا در خصوص تفاوتهای مامایی و پزشک زنان و زایمان، اظهار کرد: رشته مامایی یک رشته پیراپزشکی محسوب میشود و افراد با گذراندن یک دوره چهارساله مدرک مامایی اخذ میکنند، پزشکان مامایی همه واحدهای واحدهای پزشکی را با تعداد کمتر در این دوره تحصیلی میگذرانند.
وی افزود: پزشکان متخصص زنان و زایمان باید پس از اتمام دوره هفت ساله پزشک عمومی برای دریافت مدرک تخصص در این حوزه در آزمون تخصص شرکت کنند و بعد از قبولی در آزمون و گذراندن دروس مدرک خود را اخذ کنند تا بتوانند در این حوزه فعالیت کنند، تفاوت ماماها و پزشکان متخصص زنان و زایمان در این است که این پزشکان اجازه انجام اعمال جراحی و سزارین را دارند، اما ماما اجازه انجام عمل جراحی سزارین را ندارد و تنها در زایشگاه و بخش لیبر به مادر در زایمان طبیعی کمک میکند.
قادری با بیان اینکه فارغالتحصیلان رشته مامایی میتواند برای خود یک دفتر کار تاسیس کنند، گفت: مراقبتهای دوران بارداری، پس از بارداری و شیردهی توسط ماما انجام میشود، برخی از ماماها با گذراندن دوره PLC میتوانند بهعنوان همراه مادر باردار را در حین زایمان در اتاق عمل و زایشگاه همراهی کنند و از او حمایت روحی و روانی داشته باشند تا مادر یک خاطره خوش از زایمان خود داشته باشد.
این ماما ادامه داد: ماماهای که این دوره Plc را گذرانده باشند با موزیک درمانی، گرما و سرما درمانی، رایحه درمانی کاری میکنند که طول فرآیند زایمان مادر کاهش پیدا کند و زمان کمتری را در زایشگاه بگذراند.
وی با تاکید بر اینکه ماما بهترین فردی است که مادر باردار برای گذراندن هر چه بهتر دوره بارداری میتواند از او کمک بگیرد، تصریح کرد: معمولا پزشکان متخصص زنان و زایمان نمیتوانند فرصت زیادی را به مادر باردار اختصاص دهند و مراجعه مادران به این پزشکان تنها جنبه درمانی دارد و نمیتوانند به راحتی و در فرصت کافی از پزشک مشاوره کامل بگیرند.
قادری بیان کرد: ماما علاوه بر انجام کارهای درمانی میتواند با مادر باردار یک رابطه عاطفی نیز برقرار کند و مشاورههای مورد نیاز را به او بدهد، برخی مادران پس از دوران بارداری همچنان ارتباط خود را با ماما حفظ میکنند.
این ماما با اشاره به استرسهای مادران باردار و اقدامات برای کاهش آن، توضیح داد: همواره به مادران باردار توصیه میکنیم که دوران بارداری خود را با هیچ مادر باردار دیگری مقایسه نکنند، حتی مقایسه حاملگی با فرزند قبلی نیز کاری اشتباه است و باعث ایجاد استرس در مادر باردار میشود، توصیه میشود مادران باردار یک ماما را بهعنوان مشاور برای دوران بارداری خود انتخاب کنند.
وی خاطرنشان کرد: مادران باردار همواره نگران هستند و با کوچکترین احساس درد و یا ناراحتی سریعا به پزشک زنان و زایمان مراجعه میکنند، اگر مادر باردار یک ماما برای خود انتخاب کند، میتواند در صورت بروز مشکل به ماما مراجعه کند و اگر نیاز به اقدامات درمانی بود، ماما مادر باردار را به مجربترین پزشک زنان ارجاع میدهد.
قادری با بیان اینکه به مادران باردار توصیه میشود از هفته بیستم بارداری در کلاسهای آموزشی برای آمادگی زایمان شرکت کنند، اظهار کرد: حتی در برخی جلسات میتوانند همسر خود را نیز بهعنوان همراه ببرند، این کلاسها بهصورت گروهی و در هشت جلسه برگزار میشود و میتوانند از تجربیات سایر مادران باردار نیز استفاده کنند.
این ماما اضافه کرد: در اولین جلسه کلاسهای آموزشی زایمان مادران باردار از آناتومی بدن خود آگاه میشوند و آموزش میبینند که فرآیند زایمان به چه شکلی انجام خواهد شود، همچنین در این دوره آموزشی مادران با خطرات دوران بارداری و راههای مقابله با خطرات آشنا میشوند، به مادران باردار در این دوره گفته میشود که چه نوع دردی واقعی و چه دردی کاذب است و نیازی نیست که برای هر درد یا مشکلی به مرکز درمانی مراجعه و دچار استرس شوند، مشاورههای دوران بارداری از مراجعات غیرضروری مادران به پزشک جلوگیری میکند.
وی خاطرنشان کرد: در دورههای آموزش آمادگی زایمان به مادران آموزشهای لازم برای تغذیه در دوران بارداری، آموزش شیردهی، زایمان بی نقص، انجام حرکات بدنی در حین زایمان، نحوه تنفس در زمان زایمان، نحوه خوابیدن و نشستن مادران باردار، نقاط ماساژ برای کاهش درد و ... داده میشود، همچنین همراهان مادران باردار نیز برای همراهی روحی و نیازهای مادر باردار در این دوران آموزش میبینند.
قادری در ادامه در خصوص مزایای ذخیره خون بند ناف نوزاد پس از تولد، اظهار کرد: امروز عصر پیشرفت و تکنولوژی است و بشر با استفاده از فناوری امکانات لازم را برای آرامش و آسایش خود و خانواده فراهم میکند، یکی از مواردی که میتواند با خانوادهها برای آینده آرامش بدهد، ذخیره خون بند ناف نوزاد است، زیرا سلولهای بنیادی موجود در بند ناف میتواند به درمان بیماریهای متعددی که امکان دارد نوزاد یا یکی از اقوام درجه یک او مبتلا میشود، کمک کند.
این ماما افزود: بند ناف از مادر به جفت جنین وصل است و این بند ناف سرشار از سلولهای بنیادی است، در گذشته پس زایمان این بند ناف از جفت جدا و دور انداخته میشد، اما سالهاست شرایطی فراهم شده تا بتوان با نمونهگیری از بند ناف نوزاد تازه متولد شده این سلولهای بنیادی را ذخیره و در آزمایشگاههای پژوهشگاه رویان نگهداری کرد تا اگر در آینده کودک نیاز به این سلولهای بنیادی بود، بتوان از آن برای درمان انواع بیماریهای مرتبط با خون مانند سرطان، تالاسمی، دیابت و .... استفاده کرد، این خون از نوزاد گرفته نمیشود، بلکه این خون از بند ناف گرفته، سپس در کیسههای مخصوص ذخیره و به تهران برای نگهداری ارسال میشود.
وی توضیح داد: والدین، پدربزرگ، مادربزرگ، دایی، عمه، خاله، خواهر و برادر میتوانند از سلولهای بنیادی ذخیره شده از خون بند ناف نوزاد برای درمان بیماریهایی که نیاز به سلول بنیادی دارد، استفاده کنند، البته این افراد باید توالی ژنی با کودک داشته باشند، این توالی با انجام آزمایش HLD مشخص میشود و به گروه خونی ارتباط ندارد.
قادری در پایان تاکید کرد: تحقیقاتی نیز انجام شده است تا بتوانیم در پایان سال ۱۴۰۲ دندان شیری کودک را برای استفاده از سلولهای بنیادی برای درمان بیماری ذخیره کنیم.
ماما بهترین مشاور برای مادر باردار
مونس قائدامینی- یک ماما در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه حیطه شغلی ماماها در بخشهای زنان و زایمان، مراکز بهداشت، اتاق عمل زایمان و زایشگاه است، اظهار کرد: رشته مامایی یکی از رشتههایی است که فرد پس از گذراندن دوره کارشناسی میتواند پروانه مطب و مهر نظام مامایی اخذ کند.
وی افزود: مشاوره قبل از ازدواج، بعد از ازدواج، قبل و حین بارداری، قبل از انجام زایمان و پس از زایمان توسط ماما انجام میشود، به تازگی بحث مامای همراه در حال جا افتادن است و مادرانی که ترس از بارداری و زایمان دارند، میتواند با کمک و مشاوره ماما همراه زایمان بهتری داشته باشند، این کار موجب ترغیب به فرزندآوری نیز میشود.
قائدامینی یادآور شد: ماما همراه مادر باردار را در دوران بارداری، قبل از زایمان، پروسه زایمان و پس از زایمان همراهی میکند و مانند یک مادر در کنار مادر باردار به او مشاوره میدهد و از او حمایت روحی بهعمل میآورد، از جمله اقداماتی که ماما همراه برای مادر باردار انجام میدهد، شامل آبدرمانی، رایحه درمانی، آموزش تکنیکهای زایمان، ورزشهای حین زایمان و ... است،
این ماما با بیان اینکه عموما پزشکان متخصص و فوق تخصص در حوزه زنان و زایمان بسیار پر مشغله هستند، گفت: بنابراین مادران باردار با خیال آسوده میتوانند به ماما مراجعه کنند و گاهی حتی با دریافت یک مشاوره ساده و رژیم غذایی مشکل آنها برطرف میشود، به تازگی داروهایی که توسط ماما تجویز میشود، تحت پوشش بیمه قرار گرفته است، برخی مشکلات نازایی با یک مشاوره و رژیم غذایی قابل درمان است.
وی با اشاره به جذب تعداد قابل توجه دانشجو در رشته مامایی در برخی از دانشگاهها در سالهای اخیر، توضیح داد: جذب دانشجو بدون در نظر گرفتن آینده شغلی، امنیت شغلی این قشر در آینده را به خطر میاندازد، عموما تعداد ماماهایی که در بیمارستانها مشغول بهکار میشوند، محدود است، نقش ماما در طی کردن زمان بارداری برای مادران بسیار قابل توجه است.
قائدامینی با تاکید بر اینکه مادران باردار برای هر مشکلی نیاز به انجام اقدامات درمانی ندارند، توضیح داد: مادر باردار میتواند با دریافت مشاوره و راهنمایی از ماما در صورت نیاز به پزشک متخصص مراجعه کند، عموما در کلاسهای آموزشی برگزار شده برای مادران باردار به مادران آگاهی لازم در این خصوص داده میشود.
این ماما در خصوص اهمیت ذخیره خون بند ناف نوزاد در زمان زایمان، گفت: تبلیغات محیطی با نصب پوستر، توزیع تراکت و انجام مشاوره توسط پرسنل بخش زنان و زایمان در خصوص اهمیت و مزایای این کار به خانواده و مادران باردار داده میشود.
وی تاکید کرد: در مواردی مشاهده شده که مادری بارداری دوم خود را برای ذخیره خون بند ناف نوزاد انجام داده تا از طریق ذخیره سلولهای بنیادی بتواند بیماری فرزند اول و یا حتی همسر خود را درمان کند، سلولهای بنیادی موجود در خون برای درمان انواع بیماری کاربرد دارد.
قائدامینی در پایان گفت: جهاد دانشگاهی شرایطی را فراهم کرده است تا اگر خانوادهها امکان پرداخت هزینه ذخیرهسازی خون بند ناف را ندارند به صورت اقساطی این هزینه را پرداخت کنند، بنده از طریق صفحه مجازی خود به آدرس mgh.midwifer@ آماده پاسخگویی به سوالات مادران باردار هستم.