طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در چهارمحال و بختیاری به ایستگاه پایانی رسید

۱۲ مرداد ۱۴۰۱ | ۱۲:۵۶ کد : ۴۷۲۷۰ آموزش و کارآفرینی تاپ خبر
رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال وبختیاری با اشاره به اینکه طرح توسعه مشغل خانگی از سال ۹۹ به صورت رسمی کار خود را آغاز کرد، گفت: امروز این طرح با موفقیت در چهارمحال و بختیاری به کار خود پایان داد.
طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در چهارمحال و بختیاری به ایستگاه پایانی رسید

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی چهارمحال و بختیاری، سیروس رضایی ۱۲ مردادماه در نشست خبری مشترک جهاد دانشگاهی و اداره‌کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری با اصحاب رسانه با محوریت تشریح دستاوردهای طرح ملی مشاغل خانگی در استان اظهار کرد: این طرح به صورت پایلوت در سال ۹۶ و همزمان با ۹ استان کشور با ظرفیت ۲۰ هزار نفر آغاز شد و این ظرفیت در استان ۲۰۰۰ نفر بود که امروز با موفقیت به پایان رسید.

وی به طرح توانمندسازی زنان خانه‌دار اشاره کرد و افزود: ظرفیت این طرح ۷۷ نفر بود که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان کارفرما و جهاد دانشگاهی به عنوان مجری و برگزارکننده طرح فعالیت داشت.

رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال وبختیاری در خصوص طرح توسعه مشاغل خانگی، تصریح کرد: این طرح با ظرفیت ۸۰۰ نفر در سال ۹۹ به صورت رسمی کار خود را آغاز کرد که در سه فاز شناسایی مزیت‌ها، مشاوره و آموزش و اتصال به بازار کار اجرایی شد.

وی گفت: شناسایی مزیت‌ها، ظرفیت‌ها و امکانات موجود در استان با همکاری سایر دستگاه‌ها بررسی و کارگروه علمی در چارچوب ساختار اجرایی طرح در استان ایجاد شد.

رضایی ادامه داد: مزیت‌ها و رشته‌های شغلی متناسب با سند آمایش سرزمین و سند توسعه و سرمایه‌گذاری استان شناسایی شد که ۲۰۹۴ نفر در سامانه طرح توسعه مشاغل خانگی ثبت‌نام کردند، همچنین در این طرح به ۲۲ مزیت شغلی در استان شامل خیاطی، فرآوری و بسته‌بندی محصولات، قالی‌بافی، گلیم، تولید زعفران، گیاهان دارویی و ... دست یافتیم.

رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال وبختیاری اضافه کرد: در فاز دوم این طرح، ارزیابی و استعدادسنجی متقاضیان توسط پیشران‌ها تشریح شد که ارزیابی اولیه برای ۱۲۸۴ متقاضی صورت گرفت و تعداد متاضیان با ارزیابی‌های صورت گرفته و سنجش توسط مشاوران به ۱۱۷۲ نفر رسید.

وی گفت: مشاوره‌های عمومی و تخصصی به افراد در زمینه افزایش مهارت‌های فردی و اجتماعی، تقویت اعتماد به نفس و نحوه اخذ مجوز مشاغل خانگی، ایجاد فروشگاه‌های اینترنتی، تامین مواد اولیه ارزان‌قیمت، برندسازی و تهیه شناسنامه برای محصول، توزیع در بازار و بسته‌بندی و نحوه قیمت‌گذاری صورت گرفت که ۱۰۳۲ نفر از متقاضیان از مشاوره‌های عمومی و ۹۱۴ نفر از مشاوره تخصصی برخوردار شدند.

رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال وبختیاری تاکید کرد: آموزش و توانمندسازی متقاضیان براساس شرایط و نقاط قوت و ضعف، سطح مهارت و رشته شغلی در سه بخش آموزش عمومی، تخصصی و مهارتی برگزار شد که این آموزش‌ها توسط مدرسان و اساتید خبره صورت گرفت، ‌به طوری‌که آموزش دوره‌های عمومی پنج ساعت، آموزش تخصصی هشت ساعت و آموزش مهارتی حداقل ۱۶ و حداکثر ۳۰ ساعت انجام و در این مرحله ۸۶۹ متقاضی از اموزش‌ها بهره‌مند شدند.

رضایی آموزش دوره‌های تخصصی شامل تدوین طرح توجیهی، زنجیره ارزش، نحوه تامین منابع مالی از محصول، استانداردسازی محصول، تهیه شناسنامه و شبکه‌سازی نرم‌افزاری و مدیریت مالی کسب و کار برشمرد و تصریح کرد: در این مرحله ۸۰۴ متقاضی از آموزش‌های تخصصی بهره‌مند شدند.

وی با بیان اینکه اتصال به بازار کار فاز پایانی این طرح به شمار می‌رود، توضیح داد: جهاد دانشگاهی به عنوان نهاد علمی، توسعه‌ای و تسهیل‌گر در کنار متقاضیان قرار داشت، البته ۳۵ پیشران شناسایی و در این طرح با جهاد دانشگاهی همکاری داشتند که جهاد دانشگاهی ۷۰۸ نفر را به بازار کار متصل کرد.

رئیس جهاد دانشگاهی چهارمحال وبختیاری بیان کرد: یکی از اقدامات صورت گرفته در بحث اتصال به بازار کار شبکه‌سازی بود که ۹ شبکه تشکیل شد، از طرفی جهاد دانشگاهی در بحث برندسازی و ایجاد برند مداخله کرد و در این راستا اقداماتی همچون خدمات کیفی‌سازی و استانداردسازی محصول، ارتقای کیفیت محصول و خدمات به منظور فروش بیش‌تر، افزایش بازار فروش و جذب مشتری و سودآوری بالا را انجام داد.

وی یادآور شد: جهاد دانشگاهی با آموزش و توانمندسازی در بحث اتصال به بازار و با ارائه مشاوره، توانست در تهیه شناسنامه برای محصولات و خلاقیت و نوآوری  به منظور توسعه کسب و کار و سود بیش‌تر گام‌های موثری بردارد.

رضایی در پایان با اشاره به اینکه ایجاد فروشگاه‌های اینترنتی از دیگر خدمات طرح توسعه مشاغل خانگی بود، خاطرنشان کرد: جهاد دانشگاهی در زمینه فروش محصولات، زمینه لازم برای معرفی آن‌ها در نمایشگاه‌های سطح ملی، استانی و محلی را فراهم کرد.

لزوم حرکت مشاغل خانگی به سمت رشته‌های نوین

در ادامه جلسه محسن مولوی_مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: مشاغل خانگی یکی از چندین راهکار موجود در جامعه برای ایجاد اشتغال و از بین رفتن معضل بیکاری است که در گروه مشاغل خرد و کوچک قرار می‌گیرند و نسبت به طرح‌های بزرگ در زمان کوتاه‌تر و با هزینه کمتری به رشد اقتصادی کمک می‌کنند همچنین این قابلیت را دارد که افراد بیشتری را تحت پوشش قرار دهد به همین دلیل در تمامی کشورها نگاه ویژه‌ای به آن‌ها می‌شود.

وی با اشاره به نقش پرداخت تسهیلات در رشد مشاغل خانگی، افزود: البته تنها پرداخت تسهیلات منجر به رشد این مشاغل نمی‌شود و کشورهایی می‌توانند موفق عمل کنند که اقدامات موثری در حوزه فرهنگ‌‍سازی درخصوص مشاغل خانگی داشته باشند که در همین راستا و جهت فرهنگ‌سازی در حوزه مشاغل خانگی طرح آزمایشی رونق مشاغل خانگی در ابتدا در ۹ استان کشور آغاز شد و هدف این طرح نیز توانمندسازی ۲۰ هزار نفر بود که ۲۰۰۰ نفر نیز سهم چهارمحال و بختیاری شد.

مولوی ادامه داد: پس از اجرای طرح آزمایشی رشد مشاغل خانگی در کشور طرحی با عنوان توانمندسازی زنان سرپرست خانوار از طریق مشاغل خانگی در ۲۴ استان اجرا شد که توانمندسازی ۶۲۰۰ زن سرپرست خانوار در کل کشور مورد توجه قرار داشت و سهم چهارمحال و بختیاری نیز ۷۷ نفر بود، درحال حاضر نیز طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در تمامی استان‌های کشور درحال اجرا است که مقرر است ۵۴ هزار و ۳۰۰ نفر توامندسازی شوند و ۸۰۰ نفر نیز سهم این استان است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: طرح ملی توسعه مشاغل خانگی دارای سه لایه که شامل شناسایی افراد و جامعه هدف، آموزش و توانمندسازی و اتصال به بازار کار است که در حوزه شناسایی جامعه هدف مشکلی وجود نداشت اما بخش‌های آموزش و اتصال افراد به بازار کار درحقیقت دو حلقه مفقوده در این طرح بودند که به همین دلیل مقرر شد جهاددانشگاهی به اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی ورود پیدا کند و مشکل این دو حلقه مفقوده نیز برطرف شود.

وی اضافه کرد: در سال ۱۳۹۹ مبلغ کل تسهیلات در نظر گرفته شده جهت اجرای طرح ملی توسعه مشاغل خانگی در چهارمحال و بختیاری شش میلیارد تومان بود که با نگاه دولت به لزوم حمایت از مشاغل خانگی و توانمندسازی جامعه این مبلغ به ۶۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرد یعنی شاهد رشد بیش از ۱۰ درصد در این حوزه هستیم البته در خروجی کار به ۱۹۲۱ نفر مبلغ ۶۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت شد که ما به تفاوت این مبلغ نیز توسط بانک‌های عامل تامین شده و از بودجه مربوط به توسعه مشاغل خانگی در سال ۱۴۰۱ به این بانک‌ها پرداخت خواهد شد.

مولوی تصریح کرد: در حوزه مشاغل خانگی ۵۱۵ عنوان رشته تعریف شده است و درصورتی که فرد از قبل تصمیمی بر اجرای کار خاصی نداشته باشد می‌تواند از این عنوان رشته‌ها استفاده کند همچنین مشاغل خانگی دارای مزیت‌های فراوانی برای افراد است برای مثال این مشاغل در محیط خانه و به همراه اعضای خانواده اجرا شده و آسیبی نیز برای همسایگان به همراه ندارند و درنتیجه فرد از اجاره کارگاه بی‌نیاز می‌شود همچنین مشاغل خانگی از معافیت مالیاتی برخوردار هستند و تسهیلات پرداخت شده به این مشاغل نیز قرض‌الحسنه، با پرداخت پنج ساله و نرخ سود چهار درصد است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه تلاش می‌شود ۹۰ درصد از سرمایه موردنیاز جهت ایجاد مشاغل خانگی در قالب تسهیلات به افراد پرداخت شود، یادآور شد: مشاغل خانگی به دو صورت مستقل و پشتیبان قابل اجرا است در نوع مستقل خود شخص وظایف راه‌اندازی، تامین تجهیزات موردنیاز و اجرای کار را برعهده دارد تسهیلات نیز به خود فرد پرداخت می‌شود اما در نوع پشتیبان فرد تسهیلات را دریافت می‌کند و پس از راه‌اندازی کار موردنظر اقدام به جذب نیروی کار می‌کند که در این طرح به ازای هر نیرو مبلغ تسهیلات پرداختی افزایش پیدا می‌کند.

وی بیان کرد: در مشاغل خانگی کمیته‌های نظارتی وجود دارند که بر اجرای کار و مصرف صحیح تسهیلات نظارت داشته باشند یعنی درصورتی که فرد پس از دریافت تسهیلات آن را برای ایجاد مشاغل خانگی موردنظر مصرف نکند طی نظارت‌های این کمیته‌ها مشخص خواهد شد و فرد موظف می‌شود تسهیلات دریافت شده را با نرخ ۱۸ درصد بازگرداند.

مولوی افزود: سامانه‌ای در حوزه مشاغل خانگی پیش‌بینی شده است تا افرادی که در گذشته تسهیلات دریافت کرده‌اند شناسایی شوند و به این صورت از پرداخت مجدد تسهیلات به یک فرد جلوگیری خواهد شد همچنین دستگاه‌های اجرایی با انجام نظارت صحیح افرادی را جهت دریافت تسهیلات معرفی می‌کنند که اهلیت لازم را داشته باشند یعنی پس از دریافت وام نسبت به ایجاد مشاغل خانگی اقدام کنند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ در حوزه توسعه مشاغل خانگی مبلغ ۱۰۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان به استان اختصاص پیدا کرده است که تمامی این مبلغ پس از دریافت توزیع شهرستانی خواهد شد و درصورتی که شهرستانی امکان جذب تسهیلات را نداشته باشد مبلغ به سایر شهرستان‌ها اختصاص پیدا می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: لازم است مشاغل خانگی از رشته‌های قدیمی و سنتی فاصله بگیرند و به سمت رشته‌های نوینی همچون تولید کتاب صوتی و یا رشته‌های متناسب با زیست‌بوم حرکت کنند تا شاهد رونق آن‌ها و بازار کار بالا در این حوزه باشیم.

کلیدواژه‌ها: جهاد دانشگاهی چهارمحال و بختیاری مشاغل خانگی